14 november 2016

Grootschalig onderzoek bevestigt: goede conditie beschermt tegen depressie

Grootschalig onderzoek bevestigt: goede

conditie beschermt tegen depressie

13/11/16 om 12:25 - Bijgewerkt om 12:25

Uit een onderzoek waaraan meer dan een miljoen mensen meededen, is gebleken dat wie een slechte conditie heeft, significant meer risico loopt om depressief te worden dan wie regelmatig sport.

Grootschalig onderzoek bevestigt: goede conditie beschermt tegen depressie

© Getty Images/iStockphoto

Voor het onderzoek combineerde het team van Felipe B. Schuch van het Centro Universitário La Salle drie eerder uitgevoerde studies, twee Amerikaanse en een Zweedse. De onderzoekers analyseerden hoe goed de conditie van de 1.128.290 deelnemers was door hen te laten joggen, fietsen of trappen te laten lopen, waarna ze die resultaten naast hun geestelijke gezondheid legden.

Significante cijfers

Uit de vergelijking werd bevestigd dat er een duidelijk verband bestaat tussen fysieke en mentale gezondheid. Bij de personen met een slechte conditie was het risico om depressief te worden namelijk maar liefst 75 % hoger dan bij wie zijn lichaam vaak liet werken. Voor personen met een gemiddelde conditie lag dat hoger risico op 23 %.

"Beweging verbetert vanzelfsprekend de conditie, maar sport zou ook moeten worden aangewend als strategie om depressie tegen te gaan," besluiten de onderzoekers. De volledige studie wordt volgende maand gepbliceerd in Preventive Medicine. (EK)

Artikel uit: http://weekend.knack.be/lifestyle/fitness/grootschalig-onderzoek-bevestigt-goede-conditie-beschermt-tegen-depressie/article-normal-776129.html?utm_campaign=Echobox&utm_medium=social_knweekend&utm_source=Facebook#link_time=1479036696

 

Grootschalig onderzoek bevestigt: goede conditie beschermt tegen depressie

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x