7 Redenen en 7 tips om te bewegen

Waarom bewegen belangrijk is

We weten het allemaal: bewegen is gezond. Het is goed voor je lichamelijke en mentale gezondheid. Maar waarom eigenlijk? Er zijn vele redenen te noemen. Ik zou er een heel boek over kunnen schrijven. In dit artikel even de allerbelangrijkste in het kort op een rijtje. 

Eerst even dit. Wist je dat in 2012 "lichamelijke inactiviteit" uitgeroepen is tot een pandemie? En weet je dat jaarlijks 5,3 miljoen mensen wereldwijd sterven aan de gevolgen van lichamelijke inactiviteit? Genoeg reden om hier even aandacht aan te schenken dus. 

1. Goed voor je hart

Lichaamsbeweging draagt op de eerste plaats bij aan een gezond hart. Je hartslag gaat omhoog en het bloed wordt beter rond gepompt. Je voorkomt onder andere dat je aders dichtslibben en je houdt je bloeddruk op peil. Verder verminder je de kans op diabetes, een hoog cholesterol, aderverkalking en zwaarlijvigheid.

2. Positief voor je hersenen 

Beweging heeft ook een positief effect op je hersenen. Bewegen bevordert namelijk je bloedsomloop waardoor er meer zuurstof in je hersenen komt en je brein beter functioneert. Er worden meer zenuwcellen gemaakt, meer bloedvaten en meer synapsen. Allemaal positieve effecten voor je brein.

3. Versterkt je immuunsysteem

Beweging is een krachtige ondersteuning van je immuunsysteem. Door te bewegen circuleren belangrijke immuun cellen in ons lichaam, welke ontstekingen remmen. Ontstekingsfactoren zijn een goede indicator hoe het staat met ons immuunsysteem en deze zijn vaak lager bij mensen die regelmatig bewegen. Ook heeft bewegen een indirect effect. Beweging helpt namelijk ook bij het verminderen van vetmassa. En een lager vetpercentage resulteert vaak in minder chronische ontstekingen in het lichaam. En dat is juist goed! 

4. Sterke botten

Voldoende bewegen draagt verder bij aan sterke botten. Na je 30e jaar vermindert je botdichtheid. Door beweging worden je botten belast met je eigen gewicht. Deze belasting stimuleert de aanmaak van botweefsel, waardoor je botten sterker worden. Met name activiteiten waarbij grote krachten op de botten worden uitgeoefend, zoals bijvoorbeeld touwtje springen en hardlopen, zijn erg gunstig voor het ontwikkelen én behouden van sterke botten. 

5. Bestrijdt stress

Tijdens het sporten maakt je lichaam endorfines aan. Dit zijn chemische stofjes (ook wel gelukshormonen genoemd) die stress bestrijden. Ze hebben een ontspannend effect en zorgen voor een goed humeur. Je denkt een stuk positiever en voelt je fijner en vrolijker. Daarom is bewegen goed tegen stress. 

6. Stimuleert je stofwisseling

Lichamelijke activiteit zet je stofwisseling aan. Door te bewegen verbrand je namelijk energie, bouwt je spiermassa op en je conditie gaat vooruit. Regelmatig bewegen in combinatie met een gezond en gevarieerd eetpatroon helpt ook om overgewicht tegen te gaan.

7. Verhoogt je vitaliteit

Door geregeld aan lichaamsbeweging te doen voel je je fitter en energieker. Je krijgt meer (spier)kracht, je longinhoud stijgt en je uithoudingsvermogen gaat met sprongen vooruit. Kortom, je gaat beter in je vel zitten en je straalt levenslust uit.


Enkele feiten op een rij

Bewegen heeft effecten op vrijwel alle orgaansystemen in het lichaam. Regelmatig bewegen helpt een breed scala aan gezondheidsproblemen en ziekten te voorkomen, of reeds aanwezige klachten te verminderen. Even enkele feiten op een rij:

- 30 minuten per dag wandelen verlaagt de symptomen van depressiviteit met 36%.
- 3500 stappen per dag verlaagt het risico op diabetes met 29%.
- De meeste dagen van de week 30-60 minuten wandelen, verlaagt het risico op hartziekten drastisch.
- 2 uur per week wandelen verlaagt de kans op een beroerte met 30%.
- 75 minuten per week wandelen kan je levensduur met bijna 2 jaar verlengen.

Tips voor meer lichaamsbeweging

Heb jij moeite om in beweging te komen? Hieronder enkele tips om lichamelijk meer actief te zijn in je dagelijkse leven. Het gaat erom dat je elke dag wat tijd neemt voor wat meer beweging. En dat kan op vele manieren.

  1. Maak er een gewoonte van om elke dag een stuk te wandelen. Bijvoorbeeld in de ochtend, tijdens je lunch of in de avond na het eten. Mijn favoriete momenten zijn bij zonsopkomst en zonsondergang. Dat is puur genieten van de mooie luchten. Werk je met collega's op één plek? Ga samen tijdens lunchtijd wandelen. 
  2. Laat de auto wat vaker staan. Dat heeft behalve de positieve effecten voor je gezondheid ook nog eens positieve effecten voor het milieu en je portemonnee. Doe je boodschappen te voet of op de fiets. Breng je kinderen te voet of op de fiets naar school. Geef het goede voorbeeld.
  3. Rij je met de auto naar je werk? Parkeer je auto wat verderop en loop de rest. Reis je met het openbaar vervoer? Stap een halte eerder uit of een halte later op. Overweeg verder eens of een (elektrische) fiets een optie is om naar je werk te gaan. Ook dan beweeg je meer.
  4. Kun je kiezen tussen de trap of de lift? Kies dan sowieso voor de trap.
  5. Moet je bellen of word je gebeld? Blijf dan niet zitten, maar ga staan en wandel rond. 
  6. Gebruik een stappenteller en daag jezelf uit elke dag 10.000 stappen te zetten. 
  7. Zoek een maatje en ga samen bewegen/sporten. Samen bewegen is gezelliger en motiveert doorgaans meer dan alleen trainen.

Bewegen Vlaanderen Mindful Run Mindful Walk

Het is de missie van Mindful Run/Walk om zo veel mogelijk mensen op een gezonde manier te laten bewegen. Mindful Run en Mindful Walk leert je hoe je volop van het bewegen en de omgeving kunt genieten met een juiste ademhaling en lopen in het 'hier en nu'. In vijf bijeenkomsten van 1,5 uur komen alle facetten aan bod: bewegen, loophouding, ademhaling, mindfulness, concentratie, focus, loslaten, ontspannen. Doe jij mee met ons?


19 juni 2024

Vijf voordelen van wandelcoachen

Iedereen weet het: wandelen doet goed. Het ontspant, het kan leiden tot nieuwe inzichten en je krijgt er (weer) energie van. Jij weet het. Durf je ook met je coachee naar buiten te gaan? In dit artikel de krachtige meerwaarde van wandelcoaching in vergelijking met coaching in een kantoor.

14 juni 2024

Wat zegt dat over jou?

Als wandelcoach stel ik regelmatig de vraag: "Wat zegt dat over jou?". Deze eenvoudige vraag kan namelijk diepgaande inzichten opleveren en helpt de coachee om tot de kern van zijn/haar gevoelens, gedachten en gedragingen te komen.

7 november 2023

Het is zo eenvoudig: wandelen werkt

Iedereen weet het: wandelen doet goed. Het ontspant, het kan leiden tot nieuwe inzichten en je krijgt er (weer) energie van. Jij weet dat ook. Durf je ook met je coachee naar buiten te gaan? In dit artikel beschrijf ik de kracht van de natuur tijdens wandelcoaching in vergelijking met coaching vanuit een kantoor.

31 oktober 2023

Maak kennis met Virginie Parent. Mindful Run & Mindful Walk Instructrice in Kortenberg, Everberg en Tervuren

Maak kennis met Virginie Parent, een enthousiaste Mindful Run & Mindful Walk instructeur die actief is in Kortenberg, Everberg en Tervuren. Ze is loopbaan- en veerkracht coach die een passie heeft voor mensen.

3 september 2023

Ontdek de voordelen van een Licentie bij Mindful Run België!

Wil je jouw passies voor mindfulness, lopen en/of wandelen combineren en anderen helpen naar minder stress en meer energie? Dan is de opleiding tot Mindful Run/Walk Instructeur bij Mindful Run iets voor jou! Door een licentie te nemen geniet je van vele voordelen. Hier staan ze op een rijtje.

28 juni 2023

Een eenvoudige oefening voor meer energie

Voel je je vaak vermoeid en uitgeput aan het eind van de dag? Ben je op zoek naar manieren om je energieniveau te verhogen? Deze eenvoudige oefening helpt je inzicht te krijgen in de energielekken. Deze oefening doe ik vaak met mijn coachees en het kan echt een verschil maken in hoe je je voelt.

21 juni 2023

Haal meer energie en verminder stress met de 5-weekse Mindful Run en Mindful Walk cursussen

Deelnemers aan Mindful Run en Mindful Walk cursussen geven de cursus gemiddeld een 9! De overgrote meerderheid geeft aan meer energie en minder stress te ervaren. Dit zijn indrukwekkende resultaten en benadrukt de effectiviteit van de Mindful Run methodiek.

23 oktober 2023

De Mindful Walk/Run ervaring: Stap voor Stap

Ik krijg heel vaak de vraag "Wat is dat eigenlijk, Mindful Run?" Ik leg het je graag uit in dit artikel. Stap voor stap neem ik je mee wat je kunt verwachten als je mee doet aan een Mindful Run of Mindful Walk.

26 augustus 2023

Ontdek de kracht van Mindful Run en Mindful Walk en word een gecertificeerde Instructeur in het Provinciaal Domein van Kessel-Lo!

Ontdek de kracht van Mindful Run en Mindful Walk en word een gecertificeerde Instructeur. 7 en 8 september in het Provinciaal Domein van Kessel-Lo! Ademhalingstechnieken, beweging en mindfulness zijn samengevoegd tot een krachtige mix die niet alleen anderen begeleidt naar een bewustere en gezondere leven, maar ook jou, als instructeur, helpt om rust en balans te vinden.

28 juli 2023

Maak kennis met Els Vandebroeck. Mindful Walk Instructeur in Rupelstreek

Maak kennis met Els Vandebroeck. Mindful Walk Instructeur in Rupelstreek

29 juli 2023

Hoe een blessure mijn leven in positieve zin veranderde

Hoe een blessure mijn leven in positieve zin veranderd. Door een hardnekkige blessure heb ik mijn hardloopdoelen moeten bijstellen. Mijn doel was om een hele marathon te lopen. Echter raakte ik geblesseerd. Lees hier hoe deze ervaring mijn leven in positieve zin veranderd heeft.

25 juli 2023

Adem jij gezond? Doe de test!

Ademen is leven. Maar het is ook de sleutel tot vitaliteit en geluk. Het is echter verbazingwekkend hoe weinig aandacht we besteden aan dit essentiële proces voor onze gezondheid. Bij Mindful Run begrijpen we het belang van ademhaling. Onze cursussen zijn gericht op gezond ademen. Doe de test en kijk hoe gezond jouw ademhaling op dit moment is.

20 juli 2023

De kracht van de mantra: "Ik ben hier nu in dit"

Gisteren had ik een wandelcoachsessie met Sofie. Ik vroeg haar hoe het afgelopen week was gegaan. "Moeilijk" zei ze. Ze deelde haar ervaringen van de afgelopen week, waarin ze doktersonderzoeken moest ondergaan vanwege haar hoge bloeddruk.

1 juli 2023

Beweeg en stress verdwijnt

Waarschijnlijk ervaar je het zelf ook zo... op het moment dat je gestrest bent en je gaat dan wandelen of lopen, dan ontspan je en verdwijnt de stress (of wordt in elk geval minder). In deze blog ontdek je de kracht van bewegen op je mentale gezondheid.

11 juni 2023

Maak kennis met Ilse Desutter. Mindful Walk en Mindful Run Instructeur in Brugge, Knokke en omgeving.

Ilse Desutter is Mindful Walk en Mindful Run Instructeur in Brugge en Knokke. In dit artikel stelt ze zichzelf voor. Lees je waarom zij instructeur is geworden, de ervaring van haarzelf en haar deelnemers en wat het haar brengt.

22 mei 2023

Maak kennis met Sofie Bevernage. Mindful Walk en Mindful Run Instructeur in Meise.

Sofie Bevernage is Mindful Walk en Mindful Run Instructeur in Meise. In dit artikel stelt ze zichzelf aan u voor.

19 mei 2023

Ervaar de kracht van Mindful Walk en Run: de eerste ervaringen van instructrice Lies Van Nuland

16 mei 2023

Gezond ademen - verbeter je ademhaling in 3 eenvoudige stappen

Gezond ademen heeft een heleboel voordelen. En in 3 eenvoudige stappen kun je al leren om je ademhaling te verbeteren. Omdat je ademhaling invloed heeft op je hele lichaam, kunnen er allerlei vage en zichtbare klachten ontstaan als je verkeerd ademhaalt, zoals vermoeidheid, luchtwegproblemen, tandbederf en slechte adem.

12 mei 2023

FERM en Mindful Run België slaan opnieuw de handen in elkaar voor 2024!

Groot nieuws! FERM en Mindful Run België slaan opnieuw de handen in elkaar voor 2024. Na het overweldigende succes van dit jaar, met vele Mindful Run en Mindful Walk workshops, konden we niet anders dan onze krachten weer bundelen.

11 mei 2023

De 5 mythes van mindfulness

Mindfulness. Je bent een believer of je denkt "dat is niks voor mij'. Tegenwoordig hebben veel mensen de voordelen ontdekt voor hun gezondheid. Ik ben daar één van. En ja, ik was ook iemand die zei: "dat is niets voor mij!" Zonder te weten wat het écht was. In deze blog de 5 meest voorkomende mythes op een rij.

8 mei 2023

Wat is het verschil tussen een Wandelcoach en een Mindful Walk Instructeur?

Wandelcoaching en Mindful Walk zijn twee verschillende benaderingen van wandelen die steeds populairder worden. Hoewel ze beiden gebruik maken van wandelen als middel voor persoonlijke groei en ontwikkeling, zijn er duidelijke verschillen tussen deze twee benaderingen.

25 maart 2023

Adem gezond en leef langer

Adem gezond en je leeft langer! Alles in ons lichaam is met elkaar verbonden. Zo ook ons hart en onze longen. Twee vitale organen die continu geheel automatisch werken. En waar je je waarschijnlijk niet bewust van bent. In dit artikel lees je wat jouw levensduur kan beïnvloeden.

Mindful Walk: meer dan gewoon wandelen!

Geniet je van het wandelen, ben je op zoek naar rust, en wil je wel wat meer ondersteuning met een groep gelijkgestemden, dan is een cursus Mindful Walk de oplossing voor je!

3 redenen om Mindful Run uit te proberen!

Auteur: Severine

Silent Walk en Run

16 december 2018

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x