Adem jij gezond? Doe de test!

25 juli 2023

Ademhalen is het eerste wat we doen als we geboren worden en het laatste voordat we sterven. Ontelbare keren ademen we tussen deze twee belangrijke momenten in.

Ademen is niet alleen synoniem voor leven, maar het is tevens de sleutel tot vitaliteit en geluk. Het is echter verbazingwekkend hoe weinig aandacht we besteden aan dit essentiële proces voor onze gezondheid.

Bij Mindful Run begrijpen we het belang van ademhaling als geen ander. Onze cursussen zijn dan ook (met name) gericht op bewust gezond ademen.

Doe de test en kijk hoe gezond jouw ademhaling op dit moment is.

De Ademhalingstest 

Deze ademhalingstest is een meting die wordt gebruikt om te beoordelen hoe gezond iemand ademt en hoeveel lucht er normaal gesproken ingeademd wordt per minuut.
Dit kan getest worden door te meten hoeveel seconden je je adem comfortabel kunt inhouden nadat je normaal hebt uitgeademd.

Het enige wat je nodig hebt, is een plek om rustig te zitten en een stopwatch. Hij gaat als volgt:

Stap 1: Ga rustig zitten en adem rustig in en uit door je neus.

Stap 2: Neem even de tijd (1 minuut of zo) om volledig ontspannen door je neus te ademen. Na een normale, rustige uitademing stop je met ademen. Knijp je neus dicht en hou je mond gesloten, zodat je niet ongemerkt tóch ademt.
Start de stopwatch. 

Stap 3: Wanneer je de eerste échte aandrang voelt om weer te ademen, laat je je neus los en begin je weer te ademen (houd je mond nog steeds gesloten).
Stop de stopwatch zodra je dit doet.

De tijd dat je niet geademd hebt, heet de Controle Pauze

Tips

- Soms komt er na een paar seconden een lichte aandrang om weer te ademen. Als je deze negeert, zakt deze lichte aandrang weer en kun je je adem langer vasthouden.
- Als je het vervelend vind om de neus dicht te knijpen, kun je ook je neus afsluiten door je duim en wijsvinger er van onderen tegen aan te zetten. Zorg ervoor dat je neus écht dicht is.
- Wil je deze test vaker doen, zorg er dan voor dat de omstandigheden steeds hetzelfde zijn. Zorg ook dat er minimaal 2 minuten zit tussen twee ademhalingsoefeningen.
- Ga voordat je begint met deze oefening niet anders ademen. Niet vaker. Niet dieper. Als je wél vaker of dieper ademt, zijn de resultaten namelijk niet juist.

Resultaten 

Hoe lang jij je adem kunt inhouden, zegt iets over je ademhaling. Het is namelijk afhankelijk van hoeveel lucht je per minuut in en uit je longen blaast (dat heet het MinuutVolume).

- Adem je in het dagelijkse leven redelijk veel, dan is je MinuutVolume groot. Je ademt veel lucht in en uit in één minuut. De Controle Pauze is dan kort. Oftewel je kunt maar even je adem inhouden. 

- Is je ademhaling normaal rustig en ontspannen, dan is je Controle Pauze lang. Oftewel je kunt lang je adem inhouden. 

Dus hoe rustiger normaal je ademhaling is, des te langer is de Controle Pauze.

- Minder dan 15 seconden: Als je minder dan 15 seconden je adem kunt inhouden, betekent dit dat je zwaar, snel en diep ademt. Het kan zijn dat je lichaam meer lucht binnenkrijgt dan het nodig heeft. Je kunt nog veel profijt halen uit een verbeterde ademhaling.

- +/- 25 seconden: Als je ongeveer 25 seconden je adem kunt inhouden, betekent dit dat je ongeveer twee keer zoveel lucht inademt als wat als normaal wordt beschouwd. Je longen zijn misschien niet optimaal getraind, en je kunt nog profiteren van een betere zuurstof-CO2 uitwisseling in je longen.

- +/- 35 seconden: Als je ongeveer 35 seconden kunt inhouden, betekent dit dat je nog steeds iets meer lucht inademt dan ideaal, maar het zou niet veel problemen moeten veroorzaken.

- +/- 45 seconden: Als je ongeveer 45 seconden kunt inhouden, dan is je ademhaling uitstekend! Je neemt de juiste hoeveelheid lucht op die je lichaam nodig heeft. Niets meer aan doen! 

Dus, hoe langer je je adem kunt inhouden, hoe beter je ademhaling meestal is.
Als je lage scores hebt, kan dit betekenen dat je je ademhaling kan verbeteren om meer rust, ontspanning en energie te ervaren.
Schrik niet van lage scores! Het is goed om je hiervan bewust te zijn. Zodat je je ademhaling kunt verbeteren.


Te snel, te veel, te oppervlakkig, te diep

In het dagelijks leven ademen veel mensen onbewust verkeerd: te snel, te veel, te oppervlakkig, te diep.

Stress, spanningen en een drukke levensstijl kunnen ervoor zorgen dat we oppervlakkig, onregelmatig en snel ademen. Deze onbewuste ademhaling kan leiden tot een gevoel van vermoeidheid, angst en een gebrek aan concentratie.

Het is belangrijk om te begrijpen dat 'oppervlakkig' en 'diep' verwijzen naar hoe je ademhaalt in termen van de hoeveelheid lucht die je inademt en niet naar de kwaliteit van je ademhaling.

In het algemeen wordt een ademhaling als gezond beschouwd als het rustig en ontspannen is, waarbij je de juiste hoeveelheid lucht binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft op dat moment. Dit betekent dat je niet te veel lucht moet inademen, maar ook niet te weinig. Het is een evenwichtige ademhaling die past bij je activiteitenniveau en behoeften.

Een oppervlakkige ademhaling, waarbij je niet voldoende lucht inademt, kan leiden tot een laag zuurstofniveau in het lichaam, wat weer kan leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen en andere gezondheidsproblemen.

Een te diepe ademhaling, waarbij je meer lucht inademt dan nodig is, kan leiden tot hyperventilatie en een verstoord evenwicht in het koolstofdioxidegehalte in je lichaam. Dit kan op zijn beurt leiden tot symptomen zoals duizeligheid, tintelingen, angst en spierspanning.


Ademhalen bij Mindful Run 

Een gezonde ademhaling is meestal een rustige, ontspannen en natuurlijke ademhaling

Gelukkig kunnen we met eenvoudige technieken onze ademhaling bewust beïnvloeden en de negatieve impact van een verkeerde ademhaling verminderen.

Mindful Run leert je om bewust te ademen, ontspannen en efficiënt. Door mindfulness- en ademhalingsoefeningen te combineren met ontspannen lopen en/of wandelen in de natuur, creëren we een unieke ervaring die je helpt om fysiek en mentaal sterker te worden. Een betere ademhaling leidt namelijk tot innerlijke rust, verbeterde lichamelijke gezondheid en verhoogde energieniveaus.

Wanneer je bewust ademt, stel je jezelf in staat om volledig in het moment te zijn. Het huidige moment is het enige moment dat werkelijk bestaat, en mindful ademen helpt je om je gedachten los te laten over het verleden of de toekomst. In plaats van te leven op de automatische piloot, waarbij je overladen wordt door allerlei gedachten en zorgen, kun je met een bewuste ademhaling volledig aanwezig zijn in het hier en nu.

Voordelen gezonde ademhaling

De voordelen van een bewuste ademhaling zijn legio. Ten eerste brengt het je stressniveau naar beneden. Wanneer je gestrest bent, gaat je ademhaling vaak omhoog en wordt het oppervlakkig. Door bewust rustig adem te halen, stuur je signalen naar je lichaam dat alles in orde is, waardoor het stressresponsmechanisme wordt gekalmeerd.

Daarnaast heeft een bewuste ademhaling ook fysieke voordelen. Het helpt je longcapaciteit te vergroten, waardoor je meer zuurstof kunt opnemen en je energieniveaus toenemen. Dit is vooral gunstig voor mensen die een actieve levensstijl hebben of sporten beoefenen.
Bovendien verbetert een gezonde ademhaling je bloedcirculatie, wat gunstig is voor je algehele gezondheid.

 In stressvolle situaties is het gemakkelijk om in paniek te raken, maar door je op je ademhaling te concentreren, kun je je geest kalmeren en helderder nadenken over de beste oplossingen.

Dus, adem in, adem uit, en ervaar de kracht van bewust ademen met Mindful Run.
Onze cursussen helpen je om je ademhaling te verbeteren en daarmee ook je leven.

Kan jouw ademhaling gezonder?

Hoeveel seconden kon jij stoppen met ademen?
Zat je rond de 45 seconden? Of kun jij je ademhaling nog verbeteren?
Als je bewust met je ademhaling aan de slag wilt gaan, kijk dan eens voor een 5-weekse Mindful Run of Mindful Walk bij jou in de buurt.

In heel Vlaanderen zijn gecertificeerde instructeurs actief. Klik op de volgende link voor de locaties.

Wil je anderen helpen naar minder stress en meer energie?

Wil je anderen inspireren en begeleiden naar een leven vol balans, rust en vitaliteit? Word dan een gecertificeerde Mindful Run en/of Mindful Walk instructeur!

Als instructeur leer je niet alleen de krachtige technieken van mindfulness en ademhaling, maar je krijgt ook de tools om deze kennis op een betekenisvolle en effectieve manier over te dragen aan anderen. Of je nu al ervaring hebt als loper, wandelaar, of mindfulness-beoefenaar, deze opleiding biedt jou de unieke kans om jouw passie te delen en anderen te helpen op weg naar een gezonder en gelukkiger leven.

Klik op de onderstaande knop voor meer informatie over de opleiding tot Mindful Run en/of Mindful Walk instructeur.


7 november 2023

Het is zo eenvoudig: wandelen werkt

Iedereen weet het: wandelen doet goed. Het ontspant, het kan leiden tot nieuwe inzichten en je krijgt er (weer) energie van. Jij weet dat ook. Durf je ook met je coachee naar buiten te gaan? In dit artikel beschrijf ik de kracht van de natuur tijdens wandelcoaching in vergelijking met coaching vanuit een kantoor.

31 oktober 2023

Maak kennis met Virginie Parent. Mindful Run & Mindful Walk Instructrice in Kortenberg, Everberg en Tervuren

Maak kennis met Virginie Parent, een enthousiaste Mindful Run & Mindful Walk instructeur die actief is in Kortenberg, Everberg en Tervuren. Ze is loopbaan- en veerkracht coach die een passie heeft voor mensen.

3 september 2023

Ontdek de voordelen van een Licentie bij Mindful Run België!

Wil je jouw passies voor mindfulness, lopen en/of wandelen combineren en anderen helpen naar minder stress en meer energie? Dan is de opleiding tot Mindful Run/Walk Instructeur bij Mindful Run iets voor jou! Door een licentie te nemen geniet je van vele voordelen. Hier staan ze op een rijtje.

28 juni 2023

Een eenvoudige oefening voor meer energie

Voel je je vaak vermoeid en uitgeput aan het eind van de dag? Ben je op zoek naar manieren om je energieniveau te verhogen? Deze eenvoudige oefening helpt je inzicht te krijgen in de energielekken. Deze oefening doe ik vaak met mijn coachees en het kan echt een verschil maken in hoe je je voelt.

21 juni 2023

Haal meer energie en verminder stress met de 5-weekse Mindful Run en Mindful Walk cursussen

Deelnemers aan Mindful Run en Mindful Walk cursussen geven de cursus gemiddeld een 9! De overgrote meerderheid geeft aan meer energie en minder stress te ervaren. Dit zijn indrukwekkende resultaten en benadrukt de effectiviteit van de Mindful Run methodiek.

23 oktober 2023

De Mindful Walk/Run ervaring: Stap voor Stap

Ik krijg heel vaak de vraag "Wat is dat eigenlijk, Mindful Run?" Ik leg het je graag uit in dit artikel. Stap voor stap neem ik je mee wat je kunt verwachten als je mee doet aan een Mindful Run of Mindful Walk.

26 augustus 2023

Ontdek de kracht van Mindful Run en Mindful Walk en word een gecertificeerde Instructeur in het Provinciaal Domein van Kessel-Lo!

Ontdek de kracht van Mindful Run en Mindful Walk en word een gecertificeerde Instructeur. 7 en 8 september in het Provinciaal Domein van Kessel-Lo! Ademhalingstechnieken, beweging en mindfulness zijn samengevoegd tot een krachtige mix die niet alleen anderen begeleidt naar een bewustere en gezondere leven, maar ook jou, als instructeur, helpt om rust en balans te vinden.

28 juli 2023

Maak kennis met Els Vandebroeck. Mindful Walk Instructeur in Rupelstreek

Maak kennis met Els Vandebroeck. Mindful Walk Instructeur in Rupelstreek

29 juli 2023

Hoe een blessure mijn leven in positieve zin veranderde

Hoe een blessure mijn leven in positieve zin veranderd. Door een hardnekkige blessure heb ik mijn hardloopdoelen moeten bijstellen. Mijn doel was om een hele marathon te lopen. Echter raakte ik geblesseerd. Lees hier hoe deze ervaring mijn leven in positieve zin veranderd heeft.

20 juli 2023

De kracht van de mantra: "Ik ben hier nu in dit"

Gisteren had ik een wandelcoachsessie met Sofie. Ik vroeg haar hoe het afgelopen week was gegaan. "Moeilijk" zei ze. Ze deelde haar ervaringen van de afgelopen week, waarin ze doktersonderzoeken moest ondergaan vanwege haar hoge bloeddruk.

1 juli 2023

Beweeg en stress verdwijnt

Waarschijnlijk ervaar je het zelf ook zo... op het moment dat je gestrest bent en je gaat dan wandelen of lopen, dan ontspan je en verdwijnt de stress (of wordt in elk geval minder). In deze blog ontdek je de kracht van bewegen op je mentale gezondheid.

11 juni 2023

Maak kennis met Ilse Desutter. Mindful Walk en Mindful Run Instructeur in Brugge, Knokke en omgeving.

Ilse Desutter is Mindful Walk en Mindful Run Instructeur in Brugge en Knokke. In dit artikel stelt ze zichzelf voor. Lees je waarom zij instructeur is geworden, de ervaring van haarzelf en haar deelnemers en wat het haar brengt.

22 mei 2023

Maak kennis met Sofie Bevernage. Mindful Walk en Mindful Run Instructeur in Meise.

Sofie Bevernage is Mindful Walk en Mindful Run Instructeur in Meise. In dit artikel stelt ze zichzelf aan u voor.

19 mei 2023

Ervaar de kracht van Mindful Walk en Run: de eerste ervaringen van instructrice Lies Van Nuland

16 mei 2023

Gezond ademen - verbeter je ademhaling in 3 eenvoudige stappen

Gezond ademen heeft een heleboel voordelen. En in 3 eenvoudige stappen kun je al leren om je ademhaling te verbeteren. Omdat je ademhaling invloed heeft op je hele lichaam, kunnen er allerlei vage en zichtbare klachten ontstaan als je verkeerd ademhaalt, zoals vermoeidheid, luchtwegproblemen, tandbederf en slechte adem.

12 mei 2023

FERM en Mindful Run België slaan opnieuw de handen in elkaar voor 2024!

Groot nieuws! FERM en Mindful Run België slaan opnieuw de handen in elkaar voor 2024. Na het overweldigende succes van dit jaar, met vele Mindful Run en Mindful Walk workshops, konden we niet anders dan onze krachten weer bundelen.

11 mei 2023

De 5 mythes van mindfulness

Mindfulness. Je bent een believer of je denkt "dat is niks voor mij'. Tegenwoordig hebben veel mensen de voordelen ontdekt voor hun gezondheid. Ik ben daar één van. En ja, ik was ook iemand die zei: "dat is niets voor mij!" Zonder te weten wat het écht was. In deze blog de 5 meest voorkomende mythes op een rij.

9 mei 2023

Waarom coachen in de natuur?

Iedereen weet het: wandelen doet goed. Het ontspant, het kan leiden tot nieuwe inzichten en je krijgt er (weer) energie van. Jij weet het. Durf je ook met je coachee naar buiten te gaan? In dit artikel de krachtige meerwaarde van wandelcoaching in vergelijking met coaching in een kantoor.

8 mei 2023

Wat is het verschil tussen een Wandelcoach en een Mindful Walk Instructeur?

Wandelcoaching en Mindful Walk zijn twee verschillende benaderingen van wandelen die steeds populairder worden. Hoewel ze beiden gebruik maken van wandelen als middel voor persoonlijke groei en ontwikkeling, zijn er duidelijke verschillen tussen deze twee benaderingen.

25 maart 2023

Adem gezond en leef langer

Adem gezond en je leeft langer! Alles in ons lichaam is met elkaar verbonden. Zo ook ons hart en onze longen. Twee vitale organen die continu geheel automatisch werken. En waar je je waarschijnlijk niet bewust van bent. In dit artikel lees je wat jouw levensduur kan beïnvloeden.

7 Redenen en 7 tips om te bewegen

Dit artikel gaat over het belang van bewegen, het geeft een aantal feiten op een rij en enkele eenvoudige tips om elke dag meer te bewegen. En hoe Mindful Run/Walk hierbij kan helpen.

Mindful Walk: meer dan gewoon wandelen!

Geniet je van het wandelen, ben je op zoek naar rust, en wil je wel wat meer ondersteuning met een groep gelijkgestemden, dan is een cursus Mindful Walk de oplossing voor je!

3 redenen om Mindful Run uit te proberen!

Auteur: Severine

Silent Walk en Run

16 december 2018

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x