14 juni 2024
Wat zegt dat over jou?
"Wat zegt dat over jou?"
Als wandelcoach stel ik regelmatig de vraag: "Wat zegt dat over jou?" tijdens de evaluatie van de werkvormen die ik uitvoer in de sessies met mijn coachees. Eenvoudige vragen zoals deze kunnen namelijk diepgaande inzichten opleveren en helpt de coachee om tot de kern van zijn/haar gevoelens, gedachten en gedragingen te komen.
Evaluatie van werkvormen: de sleutel tot inzichten
Tijdens de opleidingen tot wandelcoach leer ik coaches hoe ze werkvormen kunnen evalueren om zo dieperliggende inzichten te verkrijgen. Of het nu gaat om een oefening met een metafoor in de natuur of een mindfulness oefening, elke werkvorm biedt een kans om te reflecteren en te groeien.
Het proces van evaluatie
Tijdens de evaluatie vraag ik de coachees om te reflecteren op hun ervaringen en gevoelens die naar boven kwamen tijdens de oefening. Door vragen te stellen zoals "Wat heb je opgemerkt tijdens deze oefening?", "Hoe is dat voor jou?", "Herken je dit?" en "Wat zegt dat over jou?" helpen we de coachees om hun innerlijke wereld te verkennen en te begrijpen.
Van inzichten naar acties
Uiteraard stopt het coachingsproces niet bij het opdoen van inzichten. Nadat de coachee tot nieuwe inzichten is gekomen, begeleiden we hem verder met vragen die uiteindelijk leiden tot concrete acties. Deze acties zijn bedoeld om positieve veranderingen in zijn of haar leven teweeg te brengen, zodat hij/zij meer balans en geluk ervaart.
Enkele van deze vragen kunnen zijn:
- "Wat kun je doen met deze nieuwe inzichten?"
- "Welke kleine stap kun je vandaag nog zetten om verandering te brengen?"
- "Hoe kun je dit inzicht toepassen in je dagelijks leven?"
Werkvormen die leiden tot inzichten
Elke werkvorm die we gebruiken kan tot waardevolle inzichten leiden. Hier zijn enkele voorbeelden:
Metafoor in de natuur: We gebruiken vaak natuurlijke elementen als metaforen. Bijvoorbeeld, het observeren van een boom die zowel sterke wortels als flexibele takken heeft, kan een coachee helpen om te reflecteren op hun eigen stabiliteit en veerkracht. De wortels symboliseren de basis en steun in hun leven, terwijl de takken die meebewegen met de wind laten zien hoe ze flexibel kunnen zijn en zich kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden.
Symbolische voorwerpen verzamelen: De coachee verzamelt tijdens een wandeling een object dat een betekenis heeft voor hem/haar. Dit object wordt gebruikt om te reflecteren op hun gevoelens en gedachten.
Ademhalingsoefeningen: Ademhalingsoefeningen in de frisse buitenlucht helpen om spanning los te laten en helderheid te krijgen.
Stiltewandeling: In stilte wandelen en de natuur observeren helpt om innerlijke rust te vinden en bevordert zelfreflectie.
Creatieve kunst in de natuur: Het maken van kunstwerken van natuurlijke materialen zoals bladeren, stenen, en takken helpt om de creativiteit te stimuleren en gevoelens uit te drukken.
Conclusie
Vragen zoals "Wat zegt dat over jou?" zijn krachtig en transformerend. Het helpt coachees om zichzelf beter te begrijpen en om dieperliggende gevoelens en gedachten naar boven te brengen. Als wandelcoach en opleider is het mijn missie om coaches te leren hoe ze deze en vele andere vragen effectief kunnen gebruiken tijdens hun sessies. Het resultaat is dat coachees niet alleen tot inzichten komen, maar ook tot acties die hun leven positief veranderen, waardoor ze (meer) balans en geluk ervaren.
Wil je meer leren over hoe je werkvormen in de natuur kunt inzetten en evalueren en zodoende je coachees kunt helpen om diepere inzichten te verkrijgen?
Sluit je dan aan bij onze volgende wandelcoachopleiding.
Wees welkom en ontdek wat wandelcoaching voor jou en je coachees kan betekenen!