Adem gezond en leef langer

25 maart 2023

Adem gezond en leef langer! Wow! Dat is nog eens een statement. Als wetenschapper (medisch bioloog) weet ik dat je heel voorzichtig moet zijn met statements maken. En toch durf ik deze wel te stellen.

En dat heeft alles te maken met het feit dat alles in ons lichaam met elkaar in verbinding staat en invloed heeft op elkaar. Zo ook ons hart en onze longen. Twee vitale organen die continu geheel automatisch werken. Je bent je er misschien niet eens bewust van. Tenminste als bij jou alles normaal gezond werkt uiteraard.

Aantal hartslagen per dag, per jaar, per leven

Ons hart is een fantastisch orgaan dat ons in staat stelt om te leven. Het klopt zo’n 100.000 keer per dag (!) en pompt zo'n 7.000 liter bloed door ons lichaam.

Ga maar eens na: het gemiddelde aantal hartslagen per minuut in rust is ongeveer 60-100 slagen. Als we dat vermenigvuldigen met de 60 minuten in een uur en de 24 uur in een dag, dan komen we uit op een gemiddelde van 86.400 hartslagen per dag. In één jaar betekent dit dat ons hart ongeveer 31 miljoen keer klopt! En als we uitgaan van een gemiddelde levensverwachting van 80 jaar, zou ons hart meer dan 2,5 miljard keer kloppen tijdens ons leven.


Levensduur hart

Zoals alles een “end of life” datum heeft, heeft ons hart dat ook. Het is dan ook logisch dat de levensduur van het hart eindig is en dat het aantal hartslagen dat we in ons leven hebben, van invloed kan zijn op hoe lang ons hart blijft kloppen.

Studies hebben aangetoond dat mensen met een lager aantal hartslagen per minuut in rust een langere levensverwachting hebben dan mensen met een hoger aantal hartslagen.

Je kunt je voorstellen dat als het hart minder vaak hoeft te kloppen, dat dit dan ook minder snel slijt. Maar ook andere factoren spelen hierbij een rol, zoals het verminderen van de kans op vaatziekten, het verlagen van de bloeddruk en het verlagen van het risico op beroerte en hartritmestoornissen.

Een lagere hartslag zorgt er dan ook voor dat (onder andere) het hart langer gezond blijft.

Een ander voordeel is trouwens… dat als de hartspier minder vaak hoeft samen te trekken, dat je dan ook minder energie verbruikt en je deze energie voor iets anders kunt gebruiken.


Aantal hartslagen per minuut verminderen?

Maar hoe kun je het aantal hartslagen verminderen?
Een effectieve manier om dit te doen is door de ademhalingsfrequentie te verminderen.

Veel mensen ademen via hun mond. Aangezien het keelgat een stuk groter is dan de neusgaten, verplaatst de lucht zich sneller in en uit het lichaam, wat leidt tot een hogere ademhalingsfrequentie.

Mocht je dit doen, dan adem je niet alleen sneller, maar leidt dit ook tot een hogere hartslagfrequentie. Wat op de lange termijn kan leiden tot gezondheidsproblemen.

Een gezonde neusademhaling kan de ademhalingsfrequentie verlagen en daarmee ook de hartslag verlagen.
Verder wordt bij een neusademhaling de lucht gefilterd, verwarmd en bevochtigd voordat deze de longen bereikt. Waardoor schone, warme, vochtige lucht je longen bereikt en de kans dat je ziek wordt een heel stuk kleiner is.
Ook wordt de zuurstofopname (en CO2 afgifte) geoptimaliseerd wat leidt tot een rustigere ademhaling en een lagere hartslag.

Mindful Run - Mindful Walk

Een Mindful Run - Mindful Walk is een geweldige manier om bewust te worden van je ademhaling en je ademhalingstechniek te verbeteren.

Door bewust te ademen en te focussen op je ademhaling, kun je je hartslag verlagen en je algehele gezondheid verbeteren. Mindful Run en/of Mindful Walk is een combinatie van hardlopen en/of wandelen, mindfulness en ademhalingsoefeningen, en is geschikt voor alle niveaus.


Kortom, door onze ademhalingstechniek te verbeteren en te kiezen voor neusademhaling en Mindful Run/Walk, kunnen we ons aantal hartslagen verminderen, onze gezondheid verbeteren en wellicht onze levensduur verlengen.

Dus waar wacht je nog op? Adem in – adem uit en doe mee aan één van onze Mindful Run of Mindful Walk workshops of cursussen!
7 november 2023

Het is zo eenvoudig: wandelen werkt

Iedereen weet het: wandelen doet goed. Het ontspant, het kan leiden tot nieuwe inzichten en je krijgt er (weer) energie van. Jij weet dat ook. Durf je ook met je coachee naar buiten te gaan? In dit artikel beschrijf ik de kracht van de natuur tijdens wandelcoaching in vergelijking met coaching vanuit een kantoor.

31 oktober 2023

Maak kennis met Virginie Parent. Mindful Run & Mindful Walk Instructrice in Kortenberg, Everberg en Tervuren

Maak kennis met Virginie Parent, een enthousiaste Mindful Run & Mindful Walk instructeur die actief is in Kortenberg, Everberg en Tervuren. Ze is loopbaan- en veerkracht coach die een passie heeft voor mensen.

3 september 2023

Ontdek de voordelen van een Licentie bij Mindful Run België!

Wil je jouw passies voor mindfulness, lopen en/of wandelen combineren en anderen helpen naar minder stress en meer energie? Dan is de opleiding tot Mindful Run/Walk Instructeur bij Mindful Run iets voor jou! Door een licentie te nemen geniet je van vele voordelen. Hier staan ze op een rijtje.

28 juni 2023

Een eenvoudige oefening voor meer energie

Voel je je vaak vermoeid en uitgeput aan het eind van de dag? Ben je op zoek naar manieren om je energieniveau te verhogen? Deze eenvoudige oefening helpt je inzicht te krijgen in de energielekken. Deze oefening doe ik vaak met mijn coachees en het kan echt een verschil maken in hoe je je voelt.

21 juni 2023

Haal meer energie en verminder stress met de 5-weekse Mindful Run en Mindful Walk cursussen

Deelnemers aan Mindful Run en Mindful Walk cursussen geven de cursus gemiddeld een 9! De overgrote meerderheid geeft aan meer energie en minder stress te ervaren. Dit zijn indrukwekkende resultaten en benadrukt de effectiviteit van de Mindful Run methodiek.

23 oktober 2023

De Mindful Walk/Run ervaring: Stap voor Stap

Ik krijg heel vaak de vraag "Wat is dat eigenlijk, Mindful Run?" Ik leg het je graag uit in dit artikel. Stap voor stap neem ik je mee wat je kunt verwachten als je mee doet aan een Mindful Run of Mindful Walk.

26 augustus 2023

Ontdek de kracht van Mindful Run en Mindful Walk en word een gecertificeerde Instructeur in het Provinciaal Domein van Kessel-Lo!

Ontdek de kracht van Mindful Run en Mindful Walk en word een gecertificeerde Instructeur. 7 en 8 september in het Provinciaal Domein van Kessel-Lo! Ademhalingstechnieken, beweging en mindfulness zijn samengevoegd tot een krachtige mix die niet alleen anderen begeleidt naar een bewustere en gezondere leven, maar ook jou, als instructeur, helpt om rust en balans te vinden.

28 juli 2023

Maak kennis met Els Vandebroeck. Mindful Walk Instructeur in Rupelstreek

Maak kennis met Els Vandebroeck. Mindful Walk Instructeur in Rupelstreek

29 juli 2023

Hoe een blessure mijn leven in positieve zin veranderde

Hoe een blessure mijn leven in positieve zin veranderd. Door een hardnekkige blessure heb ik mijn hardloopdoelen moeten bijstellen. Mijn doel was om een hele marathon te lopen. Echter raakte ik geblesseerd. Lees hier hoe deze ervaring mijn leven in positieve zin veranderd heeft.

25 juli 2023

Adem jij gezond? Doe de test!

Ademen is leven. Maar het is ook de sleutel tot vitaliteit en geluk. Het is echter verbazingwekkend hoe weinig aandacht we besteden aan dit essentiële proces voor onze gezondheid. Bij Mindful Run begrijpen we het belang van ademhaling. Onze cursussen zijn gericht op gezond ademen. Doe de test en kijk hoe gezond jouw ademhaling op dit moment is.

20 juli 2023

De kracht van de mantra: "Ik ben hier nu in dit"

Gisteren had ik een wandelcoachsessie met Sofie. Ik vroeg haar hoe het afgelopen week was gegaan. "Moeilijk" zei ze. Ze deelde haar ervaringen van de afgelopen week, waarin ze doktersonderzoeken moest ondergaan vanwege haar hoge bloeddruk.

1 juli 2023

Beweeg en stress verdwijnt

Waarschijnlijk ervaar je het zelf ook zo... op het moment dat je gestrest bent en je gaat dan wandelen of lopen, dan ontspan je en verdwijnt de stress (of wordt in elk geval minder). In deze blog ontdek je de kracht van bewegen op je mentale gezondheid.

11 juni 2023

Maak kennis met Ilse Desutter. Mindful Walk en Mindful Run Instructeur in Brugge, Knokke en omgeving.

Ilse Desutter is Mindful Walk en Mindful Run Instructeur in Brugge en Knokke. In dit artikel stelt ze zichzelf voor. Lees je waarom zij instructeur is geworden, de ervaring van haarzelf en haar deelnemers en wat het haar brengt.

22 mei 2023

Maak kennis met Sofie Bevernage. Mindful Walk en Mindful Run Instructeur in Meise.

Sofie Bevernage is Mindful Walk en Mindful Run Instructeur in Meise. In dit artikel stelt ze zichzelf aan u voor.

19 mei 2023

Ervaar de kracht van Mindful Walk en Run: de eerste ervaringen van instructrice Lies Van Nuland

16 mei 2023

Gezond ademen - verbeter je ademhaling in 3 eenvoudige stappen

Gezond ademen heeft een heleboel voordelen. En in 3 eenvoudige stappen kun je al leren om je ademhaling te verbeteren. Omdat je ademhaling invloed heeft op je hele lichaam, kunnen er allerlei vage en zichtbare klachten ontstaan als je verkeerd ademhaalt, zoals vermoeidheid, luchtwegproblemen, tandbederf en slechte adem.

12 mei 2023

FERM en Mindful Run België slaan opnieuw de handen in elkaar voor 2024!

Groot nieuws! FERM en Mindful Run België slaan opnieuw de handen in elkaar voor 2024. Na het overweldigende succes van dit jaar, met vele Mindful Run en Mindful Walk workshops, konden we niet anders dan onze krachten weer bundelen.

11 mei 2023

De 5 mythes van mindfulness

Mindfulness. Je bent een believer of je denkt "dat is niks voor mij'. Tegenwoordig hebben veel mensen de voordelen ontdekt voor hun gezondheid. Ik ben daar één van. En ja, ik was ook iemand die zei: "dat is niets voor mij!" Zonder te weten wat het écht was. In deze blog de 5 meest voorkomende mythes op een rij.

9 mei 2023

Waarom coachen in de natuur?

Iedereen weet het: wandelen doet goed. Het ontspant, het kan leiden tot nieuwe inzichten en je krijgt er (weer) energie van. Jij weet het. Durf je ook met je coachee naar buiten te gaan? In dit artikel de krachtige meerwaarde van wandelcoaching in vergelijking met coaching in een kantoor.

8 mei 2023

Wat is het verschil tussen een Wandelcoach en een Mindful Walk Instructeur?

Wandelcoaching en Mindful Walk zijn twee verschillende benaderingen van wandelen die steeds populairder worden. Hoewel ze beiden gebruik maken van wandelen als middel voor persoonlijke groei en ontwikkeling, zijn er duidelijke verschillen tussen deze twee benaderingen.

7 Redenen en 7 tips om te bewegen

Dit artikel gaat over het belang van bewegen, het geeft een aantal feiten op een rij en enkele eenvoudige tips om elke dag meer te bewegen. En hoe Mindful Run/Walk hierbij kan helpen.

Mindful Walk: meer dan gewoon wandelen!

Geniet je van het wandelen, ben je op zoek naar rust, en wil je wel wat meer ondersteuning met een groep gelijkgestemden, dan is een cursus Mindful Walk de oplossing voor je!

3 redenen om Mindful Run uit te proberen!

Auteur: Severine

Silent Walk en Run

16 december 2018

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x