De 5 mythes van mindfulness

11 mei 2023

Mindfulness. Je bent een "believer" of je denkt "dat is niks voor mij'.

Hoe dan ook, veel mensen hebben de voordelen van deze eeuwenoude praktijk ontdekt en ervaren hoe goed het is voor hun mentale en fysieke gezondheid. Ik ben daar één van. En ja, ik was ook iemand die heel stellig zei: "dat is niets voor mij!" Zonder te weten wat het écht was en wat het voor je kan betekenen.

Want er bestaan veel misvattingen over mindfulness. In dit artikel zet ik de vijf meest voorkomende mythes op een rij.

1. Mindfulness is zweverig en spiritueel

Veel mensen denken bij mindfulness aan mediterende monniken in een afgelegen klooster. Maar mindfulness is helemaal niet zweverig of spiritueel. Het gaat simpelweg om aandachtig aanwezig te zijn in het hier en nu, zonder oordeel. De mindfulness oefeningen helpen je om meer in het moment aanwezig te zijn. Waardoor je gedachten minder met je "op de loop gaan" en je minder stress ervaart. Het is een praktische vaardigheid die je in het dagelijks leven kunt toepassen om meer rust en helderheid te creëren.

Mindfulness Myriam Demas Mindful Walk België

2. Mindfulness is alleen voor mensen met stress of psychische klachten

Hoewel mindfulness inderdaad veel kan betekenen voor mensen met stress of psychische klachten, is het zeker niet alleen daarvoor bedoeld. Ook als je geen specifieke klachten hebt, kan mindfulness je helpen om meer rust en balans te vinden in je leven. Het kan je helpen om je beter te concentreren, beter te slapen, beter met moeilijke situaties om te gaan en meer te genieten van het leven.

3. Mindfulness is saai

Sommige mensen denken dat mindfulness alleen maar bestaat uit stilzitten en ademhalen. Maar mindfulness kan ook heel actief zijn, bijvoorbeeld tijdens het wandelen of hardlopen. Door met aandacht te bewegen en je zintuigen te gebruiken, geniet je meer van de beweging dan wanneer je alleen maar op de automatische piloot rent of wandelt. 

4. Mindfulness is een quick fix

Mindfulness is zeker géén quick fix voor al je problemen! Het is geen magische formule die al je zorgen in één klap doet verdwijnen. Het is een vaardigheid die je kunt ontwikkelen door regelmatig te oefenen. Gemiddeld duurt het 66 dagen voordat een gewoonte aangeleerd is. Dat geldt ook voor het beoefenen van mindfulness én ook voor het ervaren van de voordelen van de beoefening.
Je kunt het vergelijken met hardlopen: als je nooit loopt, kun je ook niet meteen 5 kilometer aan een stuk lopen. Dat vergt oefening en doorzettingsvermogen. Op het moment dat je 5 kilometer aan één stuk kunt lopen, voel je je ook een stuk fitter dan ervoor. Zo werkt dat ook met mindfulness. Het begin is het moeilijkste en na verloop van tijd gaat het makkelijker en ga je ook de voordelen van de beoefening in het dagelijks leven ervaren. Je zult merken dat het steeds meer vanzelf gaat en dat je steeds meer rust en balans vindt in je leven.

Mindfulness Myriam Demas Mindful Run België

5. Mindfulness is moeilijk

Misschien denk je dat mindfulness heel moeilijk is en dat je er veel discipline en doorzettingsvermogen voor nodig hebt. Maar eigenlijk is het heel simpel: het gaat om aandachtig aanwezig zijn in het hier en nu, zonder oordeel. Het is iets wat je op elk moment van de dag kunt doen, bijvoorbeeld tijdens het tandenpoetsen, het autorijden, fietsen of wandelen.

Waarom mindful wandelen of hardlopen?

Nu je weet wat mindfulness níet is, vraag je je misschien af waarom je zou moeten beginnen met mindful wandelen of hardlopen. Het antwoord is simpel: omdat het je kan helpen om meer rust en balans te vinden in je leven. Door mindful te wandelen of hardlopen kun je je gedachten tot rust brengen en in contact komen met je lichaam. Je kunt genieten van de natuur en van het bewegen zelf, in plaats van alleen maar bezig te zijn met presteren. Dit draagt bij aan een betere gezondheid en een hogere kwaliteit van leven.

Mindful Walk of Mindful Run

Bovendien kan mindful wandelen of hardlopen helpen om beter om te gaan met stress en emoties. Door aandacht te besteden aan je lichaam en je ademhaling, kun je beter ontspannen en meer in het moment leven. Dit kan je helpen om minder te piekeren en meer te genieten van het leven.

Kortom, mindfulness is een waardevolle vaardigheid die je op allerlei manieren kunt toepassen in je dagelijks leven. Of je nu wandelt, loopt of gewoon stilzit, door aandachtig aanwezig te zijn in het hier en nu, kun je meer rust en balans vinden in je leven. 

Onze instructeurs geven Mindful Walk en Mindful Run workshops (losse lessen) en 5-weekse Mindful Walk en Mindful Run cursussen.

Interesse?

Via deze link vind je de locaties waar onze instructeurs actief zijn:

Ben je misschien geïnteresseerd om zelf instructeur te worden? Klik dan hier voor meer informatie.

Hopelijk tot ziens in een van onze Mindful Walks, Mindful Runs of opleidingen. 

Mindful groet,

Myriam Demas

25 mei 2023

Maak kennis met Ilse Desutter. Mindful Walk en Mindful Run Instructeur in Brugge, Knokke en omgeving.

Ilse Desutter is Mindful Walk en Mindful Run Instructeur in Brugge en Knokke. In dit artikel stelt ze zichzelf voor. Lees je waarom zij instructeur is geworden, de ervaring van haarzelf en haar deelnemers en wat het haar brengt.

22 mei 2023

Maak kennis met Sofie Bevernage. Mindful Walk en Mindful Run Instructeur in Meise.

Sofie Bevernage is Mindful Walk en Mindful Run Instructeur in Meise. In dit artikel stelt ze zichzelf aan u voor.

19 mei 2023

Ervaar de kracht van Mindful Walk en Run: de eerste ervaringen van instructrice Lies Van Nuland

16 mei 2023

Gezond ademen - verbeter je ademhaling in 3 eenvoudige stappen

Gezond ademen heeft een heleboel voordelen. En in 3 eenvoudige stappen kun je al leren om je ademhaling te verbeteren. Omdat je ademhaling invloed heeft op je hele lichaam, kunnen er allerlei vage en zichtbare klachten ontstaan als je verkeerd ademhaalt, zoals vermoeidheid, luchtwegproblemen, tandbederf en slechte adem.

12 mei 2023

FERM en Mindful Run België slaan opnieuw de handen in elkaar voor 2024!

Groot nieuws! FERM en Mindful Run België slaan opnieuw de handen in elkaar voor 2024. Na het overweldigende succes van dit jaar, met vele Mindful Run en Mindful Walk workshops, konden we niet anders dan onze krachten weer bundelen.

9 mei 2023

Waarom coachen in de natuur?

Iedereen weet het: wandelen doet goed. Het ontspant, het kan leiden tot nieuwe inzichten en je krijgt er (weer) energie van. Jij weet het. Durf je ook met je coachee naar buiten te gaan? In dit artikel de krachtige meerwaarde van wandelcoaching in vergelijking met coaching in een kantoor.

8 mei 2023

Wat is het verschil tussen een Wandelcoach en een Mindful Walk Instructeur?

Wandelcoaching en Mindful Walk zijn twee verschillende benaderingen van wandelen die steeds populairder worden. Hoewel ze beiden gebruik maken van wandelen als middel voor persoonlijke groei en ontwikkeling, zijn er duidelijke verschillen tussen deze twee benaderingen.

25 maart 2023

Adem gezond en leef langer

Adem gezond en je leeft langer! Alles in ons lichaam is met elkaar verbonden. Zo ook ons hart en onze longen. Twee vitale organen die continu geheel automatisch werken. En waar je je waarschijnlijk niet bewust van bent. In dit artikel lees je wat jouw levensduur kan beïnvloeden.

7 Redenen en 7 tips om te bewegen

Dit artikel gaat over het belang van bewegen, het geeft een aantal feiten op een rij en enkele eenvoudige tips om elke dag meer te bewegen. En hoe Mindful Run/Walk hierbij kan helpen.

Mindful Walk: meer dan gewoon wandelen!

Geniet je van het wandelen, ben je op zoek naar rust, en wil je wel wat meer ondersteuning met een groep gelijkgestemden, dan is een cursus Mindful Walk de oplossing voor je!

3 redenen om Mindful Run uit te proberen!

Auteur: Severine

Silent Walk en Run

16 december 2018

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x