Gezond ademen - verbeter je ademhaling in 3 eenvoudige stappen

16 mei 2023

Ademhalen gaat vanzelf. We staan er niet of nauwelijks bij stil. Maar onze ademhaling heeft invloed op alle processen in ons lichaam. En als we verkeerd ademhalen, lopen veel van deze processen ... iets minder lekker. 

Gek genoeg, ademen heel veel mensen verkeerd.

Door stress ademen we namelijk sneller en oppervlakkiger. En dat verstoort de zuurstof - CO2 balans in ons lichaam. Wat tot allerlei vage klachten leidt.

Gezond ademen

Gezond ademen heeft een heleboel voordelen. En in 3 eenvoudige stappen kun je al leren om je ademhaling te verbeteren. Adem je mee?

“When people ask me what the most important thing is in life, 

I answer: ‘Just breathe.’”
Yoko Ono

De problemen van verkeerde ademhaling

Omdat je ademhaling invloed heeft op je hele lichaam, kunnen er allerlei vage en zichtbare klachten ontstaan als je verkeerd ademhaalt, zoals vermoeidheid. Maar ook luchtwegproblemen, tandbederf, en slechte adem. Op internet vind je hele lijsten met symptomen van verkeerde ademhaling.

Goede ademhaling is cruciaal voor je gezondheid. Net zoals voeding, beweging en (nacht)rust. En als je je ademhaling verbetert, verbeter je automatisch de kwaliteit van je leven.

Hoe weet je nu of je verkeerd ademhaalt?

Een verkeerde ademhaling is makkelijk te herkennen.

  1. Je ademt regelmatig door de mond.
  2. Je hebt vaak een droge mond.
  3. Je wordt 's ochtends (vaak) wakker met hoofdpijn.
  4. Je voelt je soms duizelig of licht in je hoofd.
  5. Je voelt je ademhaling vooral in je borstkas.
  6. Je ademt vaak en snel.
  7. Je houdt vaak je adem in.
  8. Je ademt onregelmatig.

Hoeveel boxjes tik jij aan? Ook al zijn het er geen of niet veel, dan nóg kunnen onderstaande tips je helpen. Dus laten we eens kijken wat je kunt doen om je ademhaling te verbeteren.

1. Hou je mond dicht

Veel mensen ademen door hun mond. Waarom? Omdat ze het zo gewend zijn. En je krijgt nergens geleerd dat je dat beter niet kunt doen.
Het kan zijn dat je neus continu verstopt zit. Als dat zo is, kan het zo maar komen, omdat je je neus niet gebruikt om te ademen. Het is een vicieuze cirkel die je moet doorbreken. De neus gaat (zeer waarschijnlijk) vanzelf open als je er constant doorheen ademt.

Adem je nu veel door je mond, dan zal je lichaam moeten wennen aan een neusademhaling. Je gaat namelijk minder vaak ademen. Dat voelt even vreemd. Maar na twee of drie dagen voelt het normaal.

Adem je vaak door je mond? Onthou dan: sluit je mond. Deze simpele verandering maakt alles beter.

2. Adem "door de buik"

Verplaats je ademhaling naar beneden en haal adem door je buik naar buiten te duwen. Je longen krijgen zo meer ruimte, waardoor je meer lucht kunt inademen. Veel mensen hebben hun ademhaling ‘hoog’ zitten. Ze ademen vanuit de borst.

Door te ademen vanuit je buik word je vanzelf rustiger. Het vermindert stress en is de natuurlijke manier om te ademen.  

3. Adem ontspannen

Gebruik je ademhaling als een anker om steeds weer tot rust te komen. Om in het moment te blijven en je lichaam te ontspannen. Adem rustig en ritmisch, in en uit. 

De volgende oefening kan je daarbij helpen.

Leg je vinger onder je neus zodat je de luchtstroom voelt. Probeer nu zo min mogelijk luchtstroom te voelen. Je gaat vanzelf rustiger ademhalen. Doe dit 10 minuten.

Een langzame ademhaling geeft de longen de tijd om zich volledig te vullen met lucht en zorgt voor een betere zuurstofopname. Door diep en langzaam in te ademen, vergroot je de longcapaciteit en zorg je ervoor dat er voldoende zuurstof naar de cellen van je lichaam wordt gebracht. Dit kan je energieniveau verhogen en je lichamelijke prestaties verbeteren.

Probeer je ademhaling te gebruiken om te ontspannen. Een ontspannen ademhaling helpt mij om relaxter te werken.

Neem de tijd om je ademhaling te veranderen

Je ademhaling verbeteren kost een paar dagen. En daarna moet je jezelf eraan blijven herinneren om niet terug te vallen in je oude gewoontes.

Onthoud gewoon bovenste tips: sluit je mond, adem door je buik en adem ontspannen. Dan kom je met heel weinig moeite een heel eind.

Wil je gezond ademen en meer energie ervaren?

Goede ademhaling helpt je energieker, kalmer en gezonder te worden. En precies dit bereiken we bij onze deelnemers aan de 5-weekse Mindful Walk en Mindful Run cursussen en ook bij de coachees die we begeleiden tijdens de wandelcoaching.

Bij alle activiteiten die we doen gaan we bewust door de neus ademen. We doen allerlei verschillende oefeningen rondom ademhaling: oefeningen rondom bewustwording, rondom het effect van zuurstof, en we gebruiken de ademhaling om te ontspannen.

Mindful Walk en Mindful Run cursussen

Wil jij je ademhaling verbeteren en daarmee je kwaliteit van leven? Doe dan mee aan één van onze workshops of cursussen? Zie hier een overzicht van waar onze Mindful Run/Walk Instructeurs actief zijn.


7 november 2023

Het is zo eenvoudig: wandelen werkt

Iedereen weet het: wandelen doet goed. Het ontspant, het kan leiden tot nieuwe inzichten en je krijgt er (weer) energie van. Jij weet dat ook. Durf je ook met je coachee naar buiten te gaan? In dit artikel beschrijf ik de kracht van de natuur tijdens wandelcoaching in vergelijking met coaching vanuit een kantoor.

31 oktober 2023

Maak kennis met Virginie Parent. Mindful Run & Mindful Walk Instructrice in Kortenberg, Everberg en Tervuren

Maak kennis met Virginie Parent, een enthousiaste Mindful Run & Mindful Walk instructeur die actief is in Kortenberg, Everberg en Tervuren. Ze is loopbaan- en veerkracht coach die een passie heeft voor mensen.

3 september 2023

Ontdek de voordelen van een Licentie bij Mindful Run België!

Wil je jouw passies voor mindfulness, lopen en/of wandelen combineren en anderen helpen naar minder stress en meer energie? Dan is de opleiding tot Mindful Run/Walk Instructeur bij Mindful Run iets voor jou! Door een licentie te nemen geniet je van vele voordelen. Hier staan ze op een rijtje.

28 juni 2023

Een eenvoudige oefening voor meer energie

Voel je je vaak vermoeid en uitgeput aan het eind van de dag? Ben je op zoek naar manieren om je energieniveau te verhogen? Deze eenvoudige oefening helpt je inzicht te krijgen in de energielekken. Deze oefening doe ik vaak met mijn coachees en het kan echt een verschil maken in hoe je je voelt.

21 juni 2023

Haal meer energie en verminder stress met de 5-weekse Mindful Run en Mindful Walk cursussen

Deelnemers aan Mindful Run en Mindful Walk cursussen geven de cursus gemiddeld een 9! De overgrote meerderheid geeft aan meer energie en minder stress te ervaren. Dit zijn indrukwekkende resultaten en benadrukt de effectiviteit van de Mindful Run methodiek.

23 oktober 2023

De Mindful Walk/Run ervaring: Stap voor Stap

Ik krijg heel vaak de vraag "Wat is dat eigenlijk, Mindful Run?" Ik leg het je graag uit in dit artikel. Stap voor stap neem ik je mee wat je kunt verwachten als je mee doet aan een Mindful Run of Mindful Walk.

26 augustus 2023

Ontdek de kracht van Mindful Run en Mindful Walk en word een gecertificeerde Instructeur in het Provinciaal Domein van Kessel-Lo!

Ontdek de kracht van Mindful Run en Mindful Walk en word een gecertificeerde Instructeur. 7 en 8 september in het Provinciaal Domein van Kessel-Lo! Ademhalingstechnieken, beweging en mindfulness zijn samengevoegd tot een krachtige mix die niet alleen anderen begeleidt naar een bewustere en gezondere leven, maar ook jou, als instructeur, helpt om rust en balans te vinden.

28 juli 2023

Maak kennis met Els Vandebroeck. Mindful Walk Instructeur in Rupelstreek

Maak kennis met Els Vandebroeck. Mindful Walk Instructeur in Rupelstreek

29 juli 2023

Hoe een blessure mijn leven in positieve zin veranderde

Hoe een blessure mijn leven in positieve zin veranderd. Door een hardnekkige blessure heb ik mijn hardloopdoelen moeten bijstellen. Mijn doel was om een hele marathon te lopen. Echter raakte ik geblesseerd. Lees hier hoe deze ervaring mijn leven in positieve zin veranderd heeft.

25 juli 2023

Adem jij gezond? Doe de test!

Ademen is leven. Maar het is ook de sleutel tot vitaliteit en geluk. Het is echter verbazingwekkend hoe weinig aandacht we besteden aan dit essentiële proces voor onze gezondheid. Bij Mindful Run begrijpen we het belang van ademhaling. Onze cursussen zijn gericht op gezond ademen. Doe de test en kijk hoe gezond jouw ademhaling op dit moment is.

20 juli 2023

De kracht van de mantra: "Ik ben hier nu in dit"

Gisteren had ik een wandelcoachsessie met Sofie. Ik vroeg haar hoe het afgelopen week was gegaan. "Moeilijk" zei ze. Ze deelde haar ervaringen van de afgelopen week, waarin ze doktersonderzoeken moest ondergaan vanwege haar hoge bloeddruk.

1 juli 2023

Beweeg en stress verdwijnt

Waarschijnlijk ervaar je het zelf ook zo... op het moment dat je gestrest bent en je gaat dan wandelen of lopen, dan ontspan je en verdwijnt de stress (of wordt in elk geval minder). In deze blog ontdek je de kracht van bewegen op je mentale gezondheid.

11 juni 2023

Maak kennis met Ilse Desutter. Mindful Walk en Mindful Run Instructeur in Brugge, Knokke en omgeving.

Ilse Desutter is Mindful Walk en Mindful Run Instructeur in Brugge en Knokke. In dit artikel stelt ze zichzelf voor. Lees je waarom zij instructeur is geworden, de ervaring van haarzelf en haar deelnemers en wat het haar brengt.

22 mei 2023

Maak kennis met Sofie Bevernage. Mindful Walk en Mindful Run Instructeur in Meise.

Sofie Bevernage is Mindful Walk en Mindful Run Instructeur in Meise. In dit artikel stelt ze zichzelf aan u voor.

19 mei 2023

Ervaar de kracht van Mindful Walk en Run: de eerste ervaringen van instructrice Lies Van Nuland

12 mei 2023

FERM en Mindful Run België slaan opnieuw de handen in elkaar voor 2024!

Groot nieuws! FERM en Mindful Run België slaan opnieuw de handen in elkaar voor 2024. Na het overweldigende succes van dit jaar, met vele Mindful Run en Mindful Walk workshops, konden we niet anders dan onze krachten weer bundelen.

11 mei 2023

De 5 mythes van mindfulness

Mindfulness. Je bent een believer of je denkt "dat is niks voor mij'. Tegenwoordig hebben veel mensen de voordelen ontdekt voor hun gezondheid. Ik ben daar één van. En ja, ik was ook iemand die zei: "dat is niets voor mij!" Zonder te weten wat het écht was. In deze blog de 5 meest voorkomende mythes op een rij.

9 mei 2023

Waarom coachen in de natuur?

Iedereen weet het: wandelen doet goed. Het ontspant, het kan leiden tot nieuwe inzichten en je krijgt er (weer) energie van. Jij weet het. Durf je ook met je coachee naar buiten te gaan? In dit artikel de krachtige meerwaarde van wandelcoaching in vergelijking met coaching in een kantoor.

8 mei 2023

Wat is het verschil tussen een Wandelcoach en een Mindful Walk Instructeur?

Wandelcoaching en Mindful Walk zijn twee verschillende benaderingen van wandelen die steeds populairder worden. Hoewel ze beiden gebruik maken van wandelen als middel voor persoonlijke groei en ontwikkeling, zijn er duidelijke verschillen tussen deze twee benaderingen.

25 maart 2023

Adem gezond en leef langer

Adem gezond en je leeft langer! Alles in ons lichaam is met elkaar verbonden. Zo ook ons hart en onze longen. Twee vitale organen die continu geheel automatisch werken. En waar je je waarschijnlijk niet bewust van bent. In dit artikel lees je wat jouw levensduur kan beïnvloeden.

7 Redenen en 7 tips om te bewegen

Dit artikel gaat over het belang van bewegen, het geeft een aantal feiten op een rij en enkele eenvoudige tips om elke dag meer te bewegen. En hoe Mindful Run/Walk hierbij kan helpen.

Mindful Walk: meer dan gewoon wandelen!

Geniet je van het wandelen, ben je op zoek naar rust, en wil je wel wat meer ondersteuning met een groep gelijkgestemden, dan is een cursus Mindful Walk de oplossing voor je!

3 redenen om Mindful Run uit te proberen!

Auteur: Severine

Silent Walk en Run

16 december 2018

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x